Köşe Yazıları

SON ÜÇ GENEL SEÇİMDE KOCAELİ’NİN SİYASİ MANZARASI

SON ÜÇ GENEL SEÇİMDE KOCAELİ’NİN SİYASİ MANZARASI

Ülke olarak siyasi tansiyonun en üst seviyede olduğu bir döneme giriyoruz. Tüm şehirlerde büyük bir siyasi hareketlenme var. Kocaeli, bu hareketliliğin en çok yaşandığı bölgelerden birisi haline geldi. Özellikle son iki haftada hem millet ittifakının, hem cumhur ittifakının liderlerinin ve kurmaylarının uğrak noktası olmuş durumda.

Cumhur ittifakı son altı seçimdir büyük bir oy oranıyla kurduğu hakimiyeti bu seçimle beraber pekiştirmek isterken, Millet ittifakı Kocaeli’nde yıllardır değişmeyen siyasi tabloyu değiştirmek istiyor. Tüm parti temsilcileri bu amaçla şehrin her bölgesinde uğramadık yer bırakmamak amacında.

Kocaeli, son altı seçimdir büyük bir oy oranıyla AKP’nin hakim olduğu bir bölge. Hemen ardında ana muhalefet partisi yer alıyor. Diğer partilerin oy oranları bu iki partiye nispetle daha düşük oranlarda. Mesela 2011 genel seçimlerinde AKP %52,71 gibi bir oranla galip gelmiş. CHP %24,63 , MHP’de %11,94 oranında kalmış. Bu durumda AKP 7 vekil, CHP 3, MHP’de 1 vekille parlamentoda temsil edilmiş. 2015 genel seçimlerine geldiğimizdeyse tablonun pek değişmediğini ancak HDP’nin de bir vekil çıkaracak kadar oy aldığını görüyoruz. Ve son olarak ittifaklarla girilen 2018 genel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın 8, Millet İttifakı’nın 4 vekille parlamentoya girdiğini görüyoruz. 2023 seçimleri Kocaeli’nde neyi değiştirecek, hep beraber göreceğiz.

Saadet Partisi’nin de bu seçimde önemli rol oynayacağı kanaatindeyim. Çünkü son seçimde %2,2 oranında bir oy almışlar ve şimdi onlar da Millet İttifakı içerisindeler. Geçen hafta katıldığım basın toplantısında Saadet Partisi’nin Chp listesinden seçime girecek Kocaeli 3.sıra milletvekili adayı Hasan Bitmez, Kocaeli’nde 81.000 kadar seçmenleri olduğunu ve bunların %90 kadarının Kılıçdaroğlu’na oy vermekte endişe etmediğini söylemişti.

Kocaeli’nde seçimleri etkileyecek önemli meselelerden birisi de: Gebze. Yıllardır Gebze’nin il olmasına yönelik sivil toplum kuruluşları ve dernekler seslerini duyurmaya çalışıyor. Ben millet ittifakının Kocaeli listelerini oluştururken bunları da göz önüne aldığını düşünüyorum. Millet ittifakının hemen hemen tüm adayları Gebze’nin il olmasına yönelik gelecek sorulara çalışmış ve olumlu yönde adımlar atmaya söz veriyorlar. Bunun yanı sıra, listenin ilk sıralarına Gebze bölgesinden adaylar da eklenmiş. Her iki ittifakın aday listesi de oldukça çalışılarak hazırlanmış ve tüm parti temsilcileri bu adayları tanıtmak için sokak sokak geziyorlar. Bakalım bu seçimde 2002 senesinden beri süregelen çizgi devam mı edecek, yoksa seçmen farklı tercihlerde mi bulunacak? Her halükarda Kocaeli için bölgeye hizmet edecek vekillerin parlamentoda bulunması, en büyük temennimizdir…

Uğurcan Yıldızdal

 

İstatiksel Veriler İçin bkz: https://www.endeksa.com/tr/analiz/kocaeli/secim
https://www.sabah.com.tr/secim/24-haziran-2018-secim-sonuclari/kocaeli-secim-sonuclari

Daha fazla kişiyle paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL