Köşe Yazıları

Küreselleşme ve Spor Ekonomisi “Galatasaray-Hull City Maçı Örnekleriyle”

Küreselleşme ve Spor Ekonomisi “Galatasaray-Hull City Maçı Örnekleriyle”

Küreselleşme ile birlikte Dünya ekonomik açıdan herkesin ulaşabileceği bir pazar haline gelmiştir. Bilgi,iletişim,bilgisayar teknolojilerinin yanı sıra sporda bu gelişimden etkilenmiştir.
Artık 16.yy daki ekonomik faaliyetler yerellikten çıkarak devletlerin arasında ilişkileri etkiler bir hal almıştır.
Böyle bir yapı içerisinde ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda gibi ekonomiler bu bahsettiğim bileşenleri sistematik bir şekilde bir araya getirip uyguladıkları için küresel bir hal almışlardır.
Teknolojininde baş döndürücü şekilde gelişmesi ile ekonomik gelişimleri ilerleyen ve sanayi üretiminde önde olan ülkeler az gelişmiş ülkelerin tüketim kültürlerini değiştirmiştir.
Bütün bu gelişim içerisinde spor endüstrisi 1960 lardan sonra bir disiplin içerisinde incelemeye başlanmış ve bu şekilde ekonomik getirisi olan bir “iş” olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. Bundan sonra da yeni girişimler, teknolojik gelişmelere paralel iş alanlarının açılması ve mal-hizmet-ürün özelinde gelişmeler başlamıştır.
Bu sayede gelişen spor endüstrisi ile büyük tüketici grupları oluşmuş, spor ürünleri üretilmeye başlanmış ve bu ürünler (içecek markalarının Dünya Kupası sponsoru olması, Spor giyim markalarının A Milli futbol takımımızın sponsoru olması gibi) spor organizasyonlarının ve takımların ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Bu faaliyetlere ek olarak da stadyum, salon,tv yayınları,basın,gazete gibi spor endüstrisinin içerisinde yer alan alanlarda da gelişmeler olmuştur.
Dünyada 22. sektör olarak yerini alan spor endüstrisi genel ciroda otomotiv sektörünün önündedir.
ABD ‘ de spor endüstrisi ile 5.5 milyon kişi istihdam edilmektedir.

Somut örnek vermek gerekir ise ülkemizin en önemli kuruluşlarından olan Türk Hava Yolları yaz ayları ile uçuş sayısını arttırmış, teknik bölümü başka ülkelerin uçaklarının bakım ihalesini almıştır. Büyüme rakamları artarken reklam ve pazarlama işlerini de A Milli Futbol Takımımızın ve Euroleague Basketbol Turnuvasının sponsoru olarak yapmaktadır.

Dün ilimizde oynanan Galatasaray – Hull City Futbol Müsabakası ile şehrimize yabancı turistler gelerek döviz girdisi sağlanmış, şehrimizin tanıtımı, bilet ve tv yayın gelirleri elde edilmiştir.

Sayılar ve rakamlar bu kadar büyük ve küresel şirketlerin iştahını kabartmış durumda iken ülke olarak spor endüstrisinin gelişmesi ve ülke ekonomisine katkı sunmak adına

Büyük spor organizasyonlarının yapılması adına adımlar atılmalı,

Dünyaca ünlü spor markalarının ülkemizde üretim yapmalarını sağlayan teşvik ve destek kanalları oluşturulmalı,

Kendi spor giyim markalarımızı oluşturup uluslararası alanda marka haline getirip spor endüstrisi alanında ivme kazandırıp ekonomik alanda ülkemize katkı sağlayacak adımları atmış oluruz

Sağlıcakla kalın….

Daha fazla kişiyle paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL