Köşe Yazıları

E-Spor ve Spor Ekonomisi

E-Spor ve Spor Ekonomisi

Teknolojinin hızla ilerlemesi bilgisayar oyunlarını da belirli bir disiplinde yapılmasını sağlamıştır.
Bu sayede düşünsel, zihinsel ve fiziksel çabaların birleşimi olan el göz koordinasyonunu, hızlı karar verme gibi refleksleri geliştirici sanal rekabet platformu olan E-spor gelişmiştir.
Tarihsel sürecinde üniversitelerde başlayan e-sporun, sporun yerine geçip geçmeyeceğini tartışılmış öyle ki Olimpiyat Oyunlarında yer alması bile gündeme gelmiştir.
E-sporun strateji, konsantrasyon, düzenli antrenman ve teknik-taktik gibi spor ile benzer yönleri vardır. Sporun reel ortam E-sporun ise sanal ortamda yapılmasıyla alakalı E-sporun spor olup olmadığı ile ilgili farklı görüşler vardır.
2020 yılında 300 milyon kişi 2.3 milyar E-spor oyuncusu 180 milyon dolar harcamıştır. E-spora olan ilgi ile medya şirketlerinde sponsorluk, reklam ve yatırım 1.4 milyar dolar seviyesindedir.
E-spor oyun, düzenleme rekabet beceri yetenek fiziksel beceri kazanmak, kurumsallaşma gibi benzer yönleri olsa da spor sayılacağı kanaatinde değilim.

Sağlık açısından oyun oynama bağımlılığı gibi fiziksel zararları vardır. Öyle ki uzun süre bilgisayar başında kalmak baş ağrısı, göz kuruluğu,görsel zorlama,psikolojik ve davranış sorunları, boyun-bilek ağrısı gibi hastalıklara yol açabilir.
Ancak bunun içinde sağlık tehditlerinden kaçınmak ve sporcunun fizyolojik yapısını sağlıklı tutabilmesi için her spor takımı oyuncu evlerinde ya da espor merkezleri alanlarında fizyoterapist, sağlıklı yaşam koçu ve hijyen uzmanları çalışmaktadır.

Gelelim e-sporun ekonomik boyutuna;
Gençlik ve Spor Bakanlığı E-spor Raporunda göre küresel bazda E-spor gelirleri her yıl %38 civarında artmaktadır.
Gamedevmap sitesine göre Dünya genelinde oyun sektöründe yaklaşık 4445 şirket faaliyet göstermektedir.
GSB Espor Raporuna göre 2017 yılında Espor etkinliklerinde dağıtılan toplam ödül tutarı 112 milyon dolara ulaşmıştır.
2019 verilerine göre ABD de 4833 oyuncuya 38.381.316,36 dolar, Çin 993 oyunucuya 18.393.300,15 dolar, Kore 1028 oyuncuya 16.267.738,62 dolar ödül dağıtırken Türkiye 144 oyuncuya 642.083,94 dolar ödül ile 64.ülkedir.

Peki E-sporu nasıl ekonomik hale getirebiliriz?

Süper Data Analitik Ajans verileri 2015 yılında E-spor endüstrisinin toplam cirosunun 747 milyon dolar, ABD Hollywood gişe gelirlerinin 11 milyon dolar iken oyun sektörünün getirisi 23 milyon dolardır.
Dünya çapında Espor geliri 2021’de 1.650 milyon dolardır.

Ekonomik getirisi yüksek olmasının sebebi yatırım ve sponsorluk faaliyetleri, yapılan turnuvalar ve verilen ödüller, yapılan turnuvalardaki bilet gelirleri, Sosyal medya ve yayın platformu E-spor Ekonomisini oluşturan alt bileşenlerdir.
Türkiye dijital oyun sektörü raporuna göre ülkemiz dijital oyunlarda 16.sıradadır. Gaming in Türkiye Türkiye Oyun Sektörü Raporuna göre Türkiye de yaklaşık 20 bin kafe bulunmakta ve 7.5 milyon oyuncu her ay imternet kafeleri ziyaret etmektedir.

Toplamda 30 milyon aktif oyuncu bilgisayar başında harcadıkları zaman ise toplam zamanlarının %70 dir. Bu oyuncuların toplam hasılatı 810 milyon dolardır. Dijital oyunlara harcanan para 879 milyon dolar seviyesindedir.
Türkiye de bir çok şirket Espor oyunlarına takımlara veya organizasyonlara sponsorluk desteği sağlamaktadır.

Bu anlamda Polonya Katowice şehrinde yapılan Espor turnuvasını 2018 de 40 milyon kişi izlemiştir. Yayınlar 10 dilde 19 dijital platformda izlenmiştir. Şehri 9.3 milyon insan ziyaret etmiştir.
Konaklama için 1 kişi 140 dolar harcama yapmıştır.
Gelişim ve istihdama katkı sağlamıştır.

Rakamlar bu derece yüksek ve teknik alt yapımızda varken ilimizde ve Sakarya gibi çevre şehirlerde yer alan büyük spor salonlarında E-spor alanında dünyaca ünlü oyuncuları davet ederek yapılacak turnuvalar ile ekonomik getirisi büyük bir faaliyet yapabiliriz.
Hem oynamak hem de izlemek için ülkemizde gelecek turistlerin ulaşım konaklama, yeme-içme gibi giderleri, yapılacak turnuvanın bilet seyirci gelirleri, tv yayın geliri ve reklamlar, sponsorluk gelirleri gibi gelirler elde edebiliriz.

Aynı zamanda turnuva yapılacak şehri ve bölgeye yapılacak turistik ziyaretler Esporun Ronaldosu Messisi olan kişilerin takipçilerinin de turizm alanında ülkemizi tercih etme sebebi olacaktır
Bu sayede 2018 de Polonya katowice de elde edilen gelirlerden fazlasını elde edebilecek Dünya genelinde ses getirecek olan Dünya Espor Turnuvası yaparak sporun ekonomik getirisinden bu şekilde yararlanabiliriz.

Saygılarımla

Daha fazla kişiyle paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL