Köşe Yazıları Siyaset

BİR VEKİL CHP’YE, BİR VEKİL YENİDEN REFAH’A

BİR VEKİL CHP’YE, BİR VEKİL YENİDEN REFAH’A

14 Mayıs seçimlerini, tüm stresiyle geride bıraktık. Sonuçlar her ne kadar beklenenin aksine olsa da, Kocaeli bölgesinde AKP’nin dokuz puanlık bir düşüş yaşadığını görüyoruz. Bu düşüş CHP ve Yeniden Refah’a birer vekil şeklinde yansıdı.

Kocaeli bölgesinde sağ muhafazakar seçmenin yoğun olduğu bir gerçek. Bundan dolayı Yeniden Refah’ın buradan vekil çıkarması şaşırtıcı olmadı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir vekil fazladan çıkarmasını Nail Çiler’in bölgedeki tanınırlığı ve etkin saha çalışmasıyla bağdaştırabiliriz.

Her ne kadar iyi bir vekil listesi çıkarılmış olsa da, bunun seçmen nazarında bir etkisi olmadığı ve oyların liderler esas alınarak verildiği de oy oranlarına açıkça yansımış. İktidar partisinin yaşadığı düşüşün çeşitli sebepleri bulunmakta.

Bunlardan en önemlileri Kocaeli’de bulunan Giresun nüfusunun vekil listesine yansımaması ve bölgede bulunan manavların isteklerinin dikkate alınmaması diyebiliriz. Ancak bu kesimlerden gelen tepki oylarının millet ittifakına gitmemesi, millet ittifakının Kocaeli’de sağ seçmeni ikna edemediğini göstermektedir.

Hem iktidar partisinin, hem ana muhalefet partisinin Kocaeli’deki seçim sonuçlarından çıkarması gereken dersler bulunuyor.

Özellikle bölgede 2002 senesinden beri birinci parti çıkan AKP’nin baskınlığını, oy oranı düşmüş dahi olsa, devam ettirmesinden dolayı; muhalafet partilerinin teşkilatlarının ciddi bir değerlendirme yapması gerektiği oldukça açık.

AKP teşkilatlarının ise kendilerinin aleyhine verilen tepki oylarının arkasında yatan sebepleri iyi sorgulaması gerekiyor.

Uğurcan YILDIZDAL

Daha fazla kişiyle paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL