Kültür-Sanat

Hayatınızı İyileştirecek 10 Alışkanlık

Hayatınızı İyileştirecek 10 Alışkanlık

Hayat, her gün uyguladığımız yüzlerce küçük alışkanlıktan oluşur. Genellikle o kadar küçüktürler ki etkisini hemen fark etmezsiniz bile. Ama zamanla her şeyi değiştirirler.

Hayatınızı iyileştirmek karmaşık olmak zorunda değildir. Söz konusu olduğunda, dengeli ve üretken bir yaşam tarzına sahip olmanın en verimli yolu, sürekli olarak daha iyi günlük alışkanlıklar oluşturmaya odaklanmaktır.

Hayatınızı dönüştürmek için bu hayat değiştiren alışkanlıklar listesine daha yakından bakın. Ve ilerlemenin en iyi yollarını düşünelim. 


2 Litre Su

Sağlığınız, aktiviteniz ve çevreniz gibi birçok faktör sağlıklı kalmak için ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu etkiler. Bazı insanlar ayrıca, gün boyunca susuz kalmazsanız, enerji seviyelerinizin ve beyin fonksiyonlarınızın zarar görmeye başladığını iddia ediyor.

Sağlık uzmanları genellikle günde yaklaşık 2 litre su içmeyi önerirler. Buna 8×8 kuralı denir ve hatırlaması gerçekten kolaydır. Genel olarak, özellikle yemeklerden önce yeterli miktarda su içmenin, özellikle sağlıklı bir beslenme planıyla birleştirildiğinde, iştahı yönetmede ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumada size destek sağlayabileceği görülüyor. 

Meyve

Meyve, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Aslında, meyve açısından zengin diyetler, birçok hastalık riskinin azalması da dahil olmak üzere her türlü sağlık yararıyla ilişkilidir. Genellikle günde 3 Porsiyon Meyve tavsiye edilir. Bu miktar, büyük kronik hastalıkların önlenmesi açısından en fazla faydayı sunar ve genel halk için de nispeten ulaşılabilir bir alım miktarıdır.

Günde 4 öğün Günlük öğünlerinizi düşündüğünüzde, muhtemelen aklınıza kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği – veya günde standart “üç kare öğün” gelir. Ve bu plan birçok insan için işe yarayabilir. Ancak sürekli olarak enerji düşüşleriyle uğraşıyorsanız veya sadece daha iyi hissetmek istiyorsanız, günde 4 öğüne geçebilirsiniz.

Kalori alımınızı dört öğün arasında bölmek, atıştırma ihtiyacını ortadan kaldırabilir ve vücudunuzu biraz daha sağlıklı hale getirebilir.

5 dakika Düşünme, Tefekkür

Beş dakika küçük bir süre gibi gelebilir, ancak gerçek şu ki, 5 dakikalık bir düşünce molasını tamamlamak, gününüzün gidişatını ayarlamak için yeterlidir. Sürekli dikkat dağıtmanın norm olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Stresi azaltma, odaklanmayı, üretkenliği artırma ve farkındalığı geliştirme fırsatı sunan 5 dakikalık bir düşünce arası vererek buna karşı koyabilirsiniz – geri kalan faaliyetlerinizde daha tam olarak mevcut olmanızı sağlar. Günde sadece beş dakikalık düşünsel yoğunluk, zihni boşaltmaya, ruh halini iyileştirmeye, beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye, stresi azaltmaya, yaşlanma sürecini yavaşlatmaya ve sağlıklı bir metabolizmayı desteklemeye yardımcı olmak için yeterlidir.

6 dakika Esneme


Esneme, insanların sağlıklı yapılacaklar listelerinin en altına düşme eğiliminde olan şeylerden biridir, ancak bunu günlük rutininize eklemek oldukça faydalı olabilir. Esneme hareketleri yapmanın zihinsel faydaları da vardır. Esneme o kadar faydalıdır ki, ne zaman sıkarsanız sıkın, yapmalısınız.

7 saat Uyku

Uyku programınızı takip etmek çoğu kişi için en önemli öncelik olmayabilir, ancak yeterince uyumak sağlığınız için çeşitli açılardan çok önemlidir. Farkında olmayabilirsiniz ama aldığınız uyku miktarı, kilonuz ve metabolizmanızdan beyin işleviniz ve ruh halinize kadar her şeyi etkileyebilir.

Aynı yaş grubunda bile herkesin uyku ihtiyacı farklıdır. Bazı insanlar iyi dinlenmiş hissetmek için gecede en az 9 saat uykuya ihtiyaç duyarken, aynı yaş grubundaki diğerleri 7 saatlik uykunun kendileri için doğru olduğunu düşünebilir. Ancak genel olarak daha sağlıklı bir şekilde işlev görebilmek için 7 saatlik uykunun en iyi miktar olduğu tavsiye edilir.

8 dakika Okuma

Günlük okumanın harika yanı, büyük bir etki yaratmak için büyük bir zaman taahhüdü gerektirmemesidir. Düzenli kitap okumayı alışkanlık haline getirmeyen sayısız insandan biriyseniz, çok şey kaçırıyor olabilirsiniz. Okumak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza fayda sağlar ve bu faydalar ömür boyu sürebilir.

9 bin Adım

Basit, düzenli bir yürüyüş rutini, sağlığınızı iyileştirmenin en iyi yollarından biri olabilir. Ve gerçek faydaları deneyimlemek için her gün en az 9.000 adım atmak. Sağlığınızı iyileştirmek için her gün uzun yürüyüşlere çıkmanıza gerek yok. 

Son olarak Şükretmek

İnsan olarak Olumlu ya da olumlu enerjilerden çok etkilenen bir yapıdayız ve hayatımızda şükür yerine şikayet öne çıkarsa, yaşamımız tümüyle tepe taklak oluyor.

Tam anlamıyla hayatımızın bereketi kaçıyor ve gözümüzde büyüttüğümüz olumsuzluklar çok daha büyük bir noktaya geliyor. Adeta hayatın karmaşası ve bir kargaşa haline geliyor ve biz o kargaşa içerisinde kendimizi kaybediyoruz. Buradan hareketle bakış açımızı değiştirip verilen küçük nimetlere dahi şükür hali içerisinde olursak, aslında ne kadar fazla şeye sahip olduğumuzu görebilen insanlar oluruz.

 

Gazetemizin kültür kategorisi içerisinde bu yazı gibi yaşam önerilerine yer vereceğiz.

Daha fazla kişiyle paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL