Gündem

Suat Alkan Öğrenci Konseyi Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Suat Alkan Öğrenci Konseyi Hakkında Bilgilendirme Yaptı

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

 

“2001 Manisa doğumluyum. Üniversiteye gelene kadar Manisa’da yaşadım. Manisa Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2019 yılında üniversitemde şehir ve bölge planlama bölümüne başladım. Şu anda son sınıftayım. Üniversite döneminin büyük bölümünü pandemi sebebiyle online geçirdikten sonra 3.sınıfta kampüse gelişimden itibaren sosyal faaliyetlerime başladım. Halihazırda Mimarlık Fakültesi Öğrenci Temsilciliği, Öğrenci Konsey Başkanlığı, Kent ve Gelişim Kulübü Başkanlığı, Kalite Kulübü Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmekteyim.”

 

Öğrenci konseyi başkanı nasıl seçilir? Görevleri nelerdir?

 

“Rektörlüğe bağlı olan öğrenci konseyinin oluşması öncelikle her bölümün kendi öğrenci temsilcisini seçmesiyle başlar. Seçimin ilanıyla birlikte adayların başvurusu alınır, sandık kurulur ve ilgili bölümün öğrencilerinin oy kullanması ile temsilci belirlenir. Yapılan seçimlerle birlikte belirlenen bölüm temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşan birim öğrenci konseyidir. Yapılan ilk genel kurul ile birlikte yönetim ve denetim kurulu belirlenerek görev dağılımı yapılır ve öğrenci konseyi göreve başlar.”

“Konseyin görevlerine geldiğimizde, konseyin üyeleri olan bölüm temsilcileri öncelikle kendi bölümleri ile sorumludur. Temsilcisi olduğu bölümün öğrencileri, öğretim üyeleri, bölüm başkanlığı ve dekanlığı ile sürekli iletişimde kalarak karar alma süreçlerinde öğrenci görüşünü iletir. Konsey toplantılarında bölümden gelen istek ve şikayetleri gündeme getirir. Öğrenci konsey başkanı ise bu görevlere ek olarak Üniversitenin öğrenci temsiliyetini üstlenerek ilgili komisyonlar ve senato toplantılarında öğrenci görüşlerini aktarır.”

 

Üniversite yıllarında sosyal faaliyetler içerisinde olmanın avantajları nelerdir?

 

“Her şeyden önce insan tanımanın hiçbir zararı yoktur. Sosyal ağ genişledikçe fikir ve düşüncelerde zenginleşir. Üniversite yıllarında sosyal faaliyetler içerisinde olmak, kişiye ilerleyen yıllarda önemli katkılar sağlar. Öğrenci, derslerin yanı sıra meslek alanına giren veya girmeyen her türlü etkinlikte bulunması farklı bakış açılarının yanında yeni çalışma alanları da sunabilir. Nereden ne çıkacağını bilemeyiz. Gidilen bir etkinlikte tanıştığınız kişi, tartışılan konu, konuşmacının deneyim ve aktarımları size fikir verebilir. Bunun yanında staj veya çalışmak için de büyük fırsatlar yakalamak mümkün. O yüzden kişinin özgüven ve cesaretini toparlayarak ilgisini çeken her türlü etkinliğe katılması, kurum ve kuruluşları ziyaret etmesi, insanlarla tanışması, onlara soru sorması kişide çok önemli ilerlemeler kazandıracağının farkına varmalıdır.”

 

Öğrenci Konseyinin öğrencilerle arasındaki ilişki nasıl?

 

“Öğrenci konseyinin amacı az önce bahsettiğim gibi üniversitede öğrenim gören tüm öğrencilerin temsiliyetidir. Tartışma konusunun doğru tespiti için öğrencilerle sürekli iletişimde olmak gerekir. Bu bağlamda konseyin üyeleri de halihazırda öğrenci olduğu için iletişim kolaylıkla sağlanmaktadır. Üniversitede yapılacak her türlü uygulama ve faaliyetin öğrencilere anlatılması, ihtiyaçların tartışılması, şikayetlere çözüm aranması, vb. konularda etkin rol alan konseyin öğrencilerle güçlü bağları olması kampüs hayatında da kolaylığı beraberinde getirir.”

 

Öğrenci Konseyinin öğrenci topluluklarıyla ilişkisi nasıl?

 

“Öğrenci konseyi, öğrenci topluluklarından farklı bir oluşumdur ve birbirine resmi bağlayıcılığı yoktur. Fakat öğrenci konseyi, belli bir nüfusa hitap eden öğrenci topluluklarının birleştirici gücü olmalıdır. Toplulukları bir arada tutarak isteklerin veya şikâyetlerin tespit edilmesi konseyin işleyişinde kolaylık sağlar.”

 

Öğrenci Konseyinin Gebze bölgesindeki STK’lar ile ilişkisi nasıl?

 

“STK’lar ülkenin her kademesinde yer alması gereken, ülkenin sivil toplum gücünü oluşturan birimlerdir. STK’lar gibi öğrenci konseyi de gönüllülük esaslıdır. Öğrenci konseyini, yerel yönetimlerde katılımcılığı artıran stk’ların, üniversite yönetiminde öğrenci katılımını artıran örneği gibi düşünebiliriz. Bunun için faaliyet alanları birbirine benzer diyebiliriz. Gebze bölgesinde stk’lar oldukça çeşitli ve fazla sayıda yer almaktadır. Öğrenci konseyi ile ortak düzenlenecek faaliyetlerde üniversite öğrencileri ile stk’ları bir araya getirerek öğrencilerin sivil toplum bilincini uyandırmada etkili olur.”

 

Öğrenci Konseyi olarak yeni dönemde ne tür projeler olacak?

 

“Öğrenci konseyi, mevcutta yapmış olduğu birçok etkinliğe yeni dönemde de devam ederek üniversitemizin tanıtılmasına, kampüs kalitesinin artırılmasına, öğrenci katılımını artırmaya, öğrencilerin istek ve şikayetlerine çözüm bulmaya, kent ile üniversitenin ortak çalışmalarına katkı sunmaya devam edecek.”

Daha fazla kişiyle paylaş

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL